آهن قراضه، قراضه آهن یا ضایعات آهن اصطلاحی است که به ضایعات فولادی کم کربن میگویند که پس از جمعآوری، طی فرآیندی مجدداً ذوب شده و در چرخه تولید مواد اولیه فولادی قرار میگیرند.
این ضایعات از دورریزهای حاصل از خطوط تولید فولادسازی، ضایعات صنایع تولیدی، محصولات فولادی برگشتی، ضایعات صنعت خودروسازی، ساختمان سازی، پرسکاری، لوازم خانگی، بسته بندی مواد غذایی، ضایعات اماکن عمومی، قطعه سازی، دکلهای انتقال نیرو، آهنگری، ریختهگری، آهن آلات به جا مانده از خرابیها – سیل – زلزله – آتش سوزی، تخریب خانهها و… بدست میآید.
با توجه به موارد بالا، بنابراین آهن قراضه یکی از موارد پرکاربرد در صنایع تولید مواد اولیه فولاد است. برای بازیافت اینگونه مواد، نیاز به راهاندازی کورههای ذوب آهن است.
روش بازیافت
پس از راه اندازی کورههای ذوب، ابتدا ضایعات پرسی نازک (ضایعات ورق روغنی) که سریعتر ذوب میشوند به عنوان شارژ یک سوم کوره، بارگیری کرده و سپس ضایعات با ضخامت بیشتر بر روی آنها قرار میگیرد.
به طور معمول آهن قراضهها در کورههای ذوب بین یک و نیم تا دو ساعت کاملاً ذوب میشوند و پس از سربارهگیری، مواد افرودنی لازم به عنوان استاندارد کردن ذوب برای محصول خاصی، به مواد ذوب شده، اضافه میشود.
در کشورهای توسعه یافته به جای استفاده از کورههای ذوب، آهن قراضهها را طبقه بندی و جداسازی میکنند، به پودر تبدیل میکنند و در نهایت به همراه افزودنیهای مورد نیاز در صنایع قطعه سازی استفاده میکنند.
مزایای بازیافت قراضه آهن
بازیافت ضایعات آهن کاربردهای اقتصادی و زیست محیطی بسیاری دارد و از جمله موادی است که پس از بازیافت مجدداً قابل استفاده بوده و محصولات مختلفی از آن تولید میشوند.
مواد اولیه حاصل از بازیافت آهن قراضه در صنایع زیر کاربرد دارد:
● صنایع ساختمان سازی
● جاده سازی
● پل سازی
● صنایع حمل و نقل
● صنایع خودروسازی و تولید قطعات خودرو
● صنایع هواپیمایی و کشتیرانی
● بکارگیری در سم زدایی آبهای دفعی و هرز آبهای صنعتی
● تولید ظروف مختلف
● تولید ابزارهای فلزی و خانگی
● صنایع هنری و مجسمه سازی