آشنایی با معادن سنگ آهن

آشنایی با معادن سنگ آهن

       سنگ آهن در پوسته زمین یافت می‌شود و تقریبا ۵ درصد از پوسته زمین را معادن سنگ آهن تشکیل می‌دهند. در بعضی از کشورها معادنی وجود دارند که درون آنها سنگ آهن وجود دارد. استخراج از معدن کار سختی است، اما امکانات فراوانی را برای انسانها فراهم می‌آورد. از سنگ آهن در موارد مختلفی استفاده می‌شود. عمده‌ترین مصرف سنگ آهن مربوط به صنعت فولاد سازی است.  فولاد فلزی بسیار پرکاربرد است و از آن در ساخت و ساز منازل و همچنین ساخت اتومبیل‌ها استفاده می‌شود.

       تقریبا ۹۸ درصد از سنگ آهنی که استخراج می‌شود برای ساختن فولاد به کار می‌رود. فولاد فلز مناسبی است اما می‌توان به جای آن از فلزات دیگر استفاده کرد. فلز آلومینیوم می‌تواند جایگزین مناسبی برای فلز فولاد باشد اما معمولا از فولاد استفاده می‌شود، زیرا برای ساخت آلومینیوم باید مقدار زیادی انرژی برق مصرف کرد که این مسئله هزینه‌ها را افزایش می‌دهد. یکی دیگر از علت‌های برتری فولاد نسبت به آلومینیوم این است که فلز فولاد بهتر و بیشتر از فلز آلومینیوم تجزیه می‌شود.

معادن سنگ آهن

معروف ترین معادن سنگ آهن

       در کشور ایران معادن سنگ آهن مختلفی وجود دارد. هر کدام از این سنگ‌ها که از معادن مختلف استخراج می‌شوند دارای ویژگی‌ها و خصوصیاتی هستند. در کشور ایران توده‌های معدنی سنگ آهن به چند منطقه تقسیم می‌شوند. این دسته بندی بر اساس نزدیکی کانسارهای آهن نسبت به هم انجام شده است.

۱.   منطقهٔ اراک – ملایر

۲.   منطقهٔ کرمان – یزد که شامل چندین معدن مختلف می شود. این معدن ها عبارت اند از: معدن سنگ آهن جلال‌آباد زرند، معدن گل گهر، معدن آهن چغارت و معدن آهن بافق

۳.   منطقهٔ اصفهان – کاشان

۴.   منطقهٔ خراسان

۵.   منطقهٔ تهران – قم – قزوین

۶.   منطقهٔ خلیج فارس

موارد بالا همگی از مناطق معادن سنگ آهن هستند.

مجتمع‌های معادن سنگ آهن

          ●     معادن سنگ آهن هر کدام دارای مجتمع و پرسنلی هستند که با آنها آشنا خواهیم شد. سنگ آهن مرکزی یکی از مجتمع‌های معادن سنگ آهن است. در این مجموعه کنسانتره و آگلومراسیون و گندله تولید می‌شود. واحد کنسانتره ۳٬۲۵۰٬۰۰۰۰ ظرفیت و واحد گندله سازی ۵٬۰۰۰٬۰۰۰۰ ظرفیت دارند. همچنین واحد آگلومراسیون ۲۰۰٬۰۰۰ ظرفیت دارد. معدن بیجار یکی دیگر از  معادن سنگ کشور است. این معدن در هر سال بیش از ۱۰۰۰ تن سنگ آهن تولید می‌کند و تاثیر زیادی روی تولید فولاد در کشور می‌گذارد. یکی از غنی ترین استان‌های کشور از لحاظ مواد معدنی استان کردستان است.

          ●     سنگ آهن گل گهر حدود یک و نیم میلیارد تن  مواد معدنی ذخیره دارد به همین علت از معادن رکورد دار کشور به حساب می‌آید. این شرکت کنسانتره و گندله را با بالاترین کیفیت تولید می‌کند.

          ●     سنگ آهن چادرملو بزرگترین تولید کننده کنسانتره سنگ‌ آهن در کشور ایران است. که در کویر مرکزی ایران قرار دارد.  مهندس سبحانی و کومل زمین شناس آلمانی توانستند این محل را کشف کنند. 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *